Otvorene i zatvorene povrede glave

Otvorene povrede glave

Predstavljaju povrede kod kojih dolazi do prekida kontinuiteta (veze) između kosti lobanje i moždanog tkiva odnosno sila predmeta koja deluje probija lobanju i tvrdu moždanu opnu i oštećuje mozak.


Moždane opne ili ovojnice obavijaju i štite mozak od različitih uticaja. Kod otvorenih rana dolazi do probijanja neke od opni. Važni su prostori koji se nalaze između njih, a posebno prostor između paučinaste i meke opne u kome je smeštena moždana tečnost – likvor.
Takođe, kod zatvorenih povreda dolazi do krvarenja između ovih prostora i na taj način se oštećuje moždano tkivo.


Ovaj tip povreda nastaje nakon ranjavanja vatrenim oružjem odnosno dejstvom projektila ili nekim drugim oštrim predmetom koji probija lobanju i oštećuje mozak. Ukoliko je povreda naneta vatrenim oružjem povrede su žarišne (fokalne), a težina kliničke slike zavisi od brzine kretanja prijektila i mesta oštećenja..

Otvorene povrede su posebno teške i ozbiljne jer prekid kontinuiteta između kosti i moždanog tkiva, a posebno ako dođe do probijanja tvrde moždane opne, predstavlja opasnost za pojavu infekcije što dodatno može otežati stanje pacijenta i ugroziti njegov život.


Zatvorene povrede glave

Types of Brain Injuries | Brain Made Simple

https://brainmadesimple.com/types-of-brain-injuries/

Kod zatvorenih povreda glave ne dolazi do prekida kontinuiteta između kosti lobanje i moždanih opni. Može doci do napuknuća kosti, ali se ne prekida veza ovih struktura. Strano telo ne prodire u moždano tkivo.

U ovaj oblik poremećaja ubraja se :

  • Potres mozga koji podrazumeva funkcionalni poremećaj odnosno samo ispade u pojedinim funkcijama, ali ne dolazi do oštećenja moždanog tkiva. Poremećaji svesti mogu se javiti, ali nisu nužno prisutni.

  • Zatvorene povrede glave su i one kod kojih dolazi do krvarenja u unutrašnjim prostorima moždanog tkiva. Na taj način izliv krvi dovodi do pritiska na okolno moždano tkivo i narušava uobičajen sled funkcionisanja u tim regija mozga. 

  • Nagnječenje ili kontuzija mozga je teška povreda u kojoj dolazi do nagnječenja mozga na mestu na kome je delovala sila predmeta i do oštećenja moždanog tkiva. Zbog kretanja mozga unutar lobanje koje nastaje usled sile udarca, povrede mogu nastati na mestu udarca ili na suprotnoj strani. Najčešće su oštećenja lokalizovana u prednjem i slepoočnom delu glave.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Parafazija

Šta je parafazija? Parafazija je opšti simptom afazije koji podrazumeva upotrebu neodgovarajuće reči u govoru, odnosno produkciju reči koja je pogrešna u odnosu na kontekst

Agramatizam

Pravilan govor podrazumeva da su svi jezički elementi usvojeni po pravilima datog jezika. Stepen poznavanja određenog jezika se procenjuje na osnovu tačnosti upotrebe gramatičkih pravila